Vänta, hur löd rubriken? En rolig föreläsning om att ha tråkigt? Hur går det ihop? Mattias Ribbing är författare till fyra böcker och är lite av en ”minnesmästare”. Han förespråkar att föräldrar ska låta barnen ha tråkigt lite oftare – och skippa några av de där utfyllnadsaktiviteterna.
Sugen på att gå på en Mattias Ribbing föreläsning? Då tycker vi på Matadorkids verkligen att ni ska gå! Ribbing är en van och etablerad föreläsare, har skrivit fyra böcker och medverkat i medier. Han är en av våra mest välkända talare idag och utbildar folk i hur de ska träna sin relation till sina barn. Själv kallar han det ”smart föräldraskap”. Andra skulle kunna uttrycka det: lata föräldrar ger smarta barn.
Skärmtid är ett ämne som givit upphov till många funderingar – om jag aktiviterar mitt barn med jujutsuklassen kanske det inte behöver sitta så mycket vid skärmen? Men faktum är att skärmtiden är något annat, och det är inte det ena eller andra som gäller.
Låt barnen ha tråkigt
Har ditt barn tråkigt? Vad bra! Mattias Ribbing menar att barn stimuleras som mest när de får vara just barn: att idéer och skapande är grunden till att lära sig nya saker. Många föräldrar ägnar alldeles för mycket tid åt att försöka stimulera barnet till olika saker. Fotbollsträningen avlöser kampsporten, fritids och skolan – och det verkar som att barnen aldrig får ha tråkigt. Ribbing menar att det är när barnen har tråkigt och tvingas hitta på kreativa lösningar som hjärnan faktiskt kommer igång och börjar arbeta.
Hans bok ”Smart föräldraskap” handlar om att låta föräldrarna slappna av lite och inte fylla ut barnens scheman med för mycket aktiviteter. Vuxnas schema där båda föräldrarna jobbar heltid gör att vi ständigt försöker fylla ut barnens tid med aktiviteter. Ribbing ställer aktivitetsivern åt sidan och vill lära föräldrar att låta barnen leka ifred – det är nämligen då som hjärnorna utvecklas som mest. Här kan du läsa en intervju med honom kring hans funderingar.
Några tips som kan hjälpa:
- Att leka med sitt barn är bra, men låt barnet leka ifred också
- Låt barnet misslyckas ibland, ge inte alltid en hjälpande hand
- Kom ihåg att fantasin utvecklas och stimulerar minnesförmågan